Björkis Hundprodukter
 

Historik Tolklina med expander

Den första tolklina var helr enkelt ett rep med karbinhake på.
Det kunde bli lite ryckigt så vi satte på en expander där gummilinan träddes in i repet.

Sunes brutna tumme ledde snabbt till att dels dragbältet fick en öppen krok samt att tolklinans expanderdel frilades.
Det visade sig att expanderdelen hade fläkts upp och repet som den var inflätad i inte brast, så Sune kunde inte komma lös tillräckligt fort . Ont i ryggen och en bruten tumme gav resultatet, tolklina med expanderdel, enkel och fungerande.

Vi använder helst BGB karbiner då de är starkast och bäst.
Numera finns tävlingsregler som säger att man ska snvända en sk pistolhake av säkerhetsskäl. Det finns en risk att en BGB hake kan haka fast i hunden om olyckan är framme. Nackdelen med en sk pistolhake är att snö och is gör att fjädringen i kroken kan frysa fast eller till och med släppa. Billiga asiatiska kopior på pistolhakar kan vara direkt usla. Välj med omsorg och var uppmärksam på karbinen. Fort kan du få den på dig som en rekyl om karbinen går sönder.

Den fasta delen av tolklinan används för att lättre kunna ta fast och hålla i hunden. En expanderande lina är svår att kontrollera då den töjer sig och det är även lätt hänt att man slinter då är det hunden som får gummilinan på sig...

Vår tolklina har den expanderande delen närmast mot dig själv, den fasta delen sitter fast i hunden.
Det är även enkelt att byta ut delarna om något skulle gå sönder. Tänk på att gummi är naturmaterial som kan torka ut med tiden och ex av solljus.